Chocolate stout cake

Recipe in english at the bottom of the post

Siden sist jeg postet her har jeg overlevd (hvertfall delvis) alle mine eksamener, og en av grunnene til at jeg kom meg levende ut er kanskje at jeg satte av en hel dag til baking, midt i min mest hektiske uke.

Jeg skulle egentlig lage denne kaken for 6-7 mnd siden, som en takk til min venn Mathias, for at han har hjulpet meg å lage denne bloggen. Men jeg fikk bare aldri ut fingeren og vipps så var vi midt i eksamensperioden.

Så da jeg trodde at jeg ikke skulle overleve en dag til med informasjonssikkerhet og programmering bestemte jeg meg for å glemme eksamen en hel dag og bare bake. Det er kanskje en av de bedre avgjørelsene jeg har tatt, ettersom baking roer meg ned, som ingenting annet kan.


Since the last time i posted here I have survived all my exams and one might argue that the reason I survived was because I spent an entire day baking.

I planned to make this cake about 6-7 months ago as a thank you to my friend, Mathias, for helping me make this blog, but I just never got around to it.

But the other day I finally decided to just go for it, as I really needed a break from all that studying I was doing.... And to be fair, and entire day of baking calms me down as nothing else can.

Denne kaken er supergod, men også en skikkelig tung kaloribombe. Den vil derfor mate mange, men jeg ville nok ikke laget den på en varm sommerdag... Server den gjerne med kaffe eller kanskje en god stout.


This cake is super indulgent and very heavy, so it will feed a lot of people. It goes super well with coffee and/or a good stout.

Sjokolade stout kake (oppskrift fra Smitten Kitchen)
470 ml stout (jeg brukte Nøgne Ø)
460 g usaltet smør
130 g kakao
460 g mel
800 g sukker
3 tsp natron
1,5 ts salt
4 store egg
320 g rømme
340 g sjokolade (50% eller mørkere)
180 g fløte
1,5 ts kaffepulver (sånn som løses opp i varmt vann)

Forvarm ovnen til 175°C/350°F og smør kakeformene med smør og så mel. Jeg brukte to 20cm former, men stekte også rundt 6 muffins, så du kan nok bruke 3 former hvis du ikke lager noen muffins.

Ha ølen og smøret i en kjele og varm det opp til det småkoker og smøret har smeltet. Tilsett kakaoen og rør godt. Sett blandingen til side for å avkjøle.

Bland resten av de tørre ingrediensene i en bolle.

I en annen bolle blander du rømmen med eggene og tilsetter så stout blandingen. Det er viktig at stout blandingen er godt nedkjølt, ellers vil du få en merkelig rømme/stout/sjokolade eggerøre (æsj!).

Nå trenger du bare å blande den tørre og våte blandingen. Pass på å ikke overmikse her, bare bland det godt ved å "vende inn" røren.

Ha den ferdige røren i kakeformene og stek i ovnen i ca en time. Følg godt meg etter 40 minutter. Det er ikke så farlig om kakene blir understekt ettersom det er sjokoladekaker, men det er veldig kjedelig om de blir overstekt, så ta de men en gang kakenålen kommer ut ren.

Når du har tatt de ut så la de avkjøles til sånn ca romtemperatur i formen, ta de deretter ut av formene og la de avkjøles helt på en kakerist.

Baileys smørkrem (oppskrift fra Host the Toast)
450 g usaltet smør
900 g - 1kg melis
120 ml Baileys
50 ml sterk kaffe
1/2 tsp salt
(Litt fløte)

Pisk smøret til det er lyst og fluffy.

Tilsett melis litt og litt. Ikke tilsett alt, det kan hende du trenger mer etter du har tilsatt Baileys og kaffe.

Tilsett så Baileys og kaffe litt og litt og så saltet.

Hvis kremen er for våt tilsetter du mer melis, hvis den er for hard tilsetter du litt fløte.

Det siste vi trenger å forberede da er pekannøttene. Jeg brukte en håndfull som jeg hadde på toppen av kaken, men jeg hadde brukt minst det dobbelte hvis Mathias hadde likt pekannøtter (hvem liker ikke pekannøtter??)

Uansett, stek så mange pekannøtter du vil ha i en panne til de har fått litt farge og hakk dem opp i mindre biter.

Da var det bare å sette sammen kaken! Ha litt smørkrem på kakefatet og legg den første bunnen på (kremen fungerer som lim). Ha så MASSE smørkrem på bunnen og spre til det er jevnt. Hvis du vil ha pekannøtter i kaken også legger du de på her.

Vanligvis ville jeg nå tatt et "smulelag" på kaken (dvs et tynt lag med krem som får stivne i kjøleskapet for å "låse inne" smulene), men denne kaken smuler særdeles lite, så jeg bare hoppet over det og fordelte resten av kremen jevnt over kaken.

Ha til sist pekannøttene på toppen og så er du ferdig. Spis og nyt!

Jeg laget som sagt en del cupcakes, mest for å eksperimentere med ulike toppinger. Pekannøttene vant definitivt, men salt sørlandschips kom på en nær andre plass!

Chocolate stout cake (recipe from Smitten Kitchen)
470 ml stout (I used a Norwegian one called Nøgne Ø)
460 g unsalted butter
130 g cocoa powder
460 g flour
800 g sugar
3 tsp baking soda
1,5 tsp salt
4 large eggs
320 g sour cream
340 g chocolate (50% or darker)
180 g heavy cream
1,5 ts instant coffe granules

Preheat the oven to 175°C/350°F and butter and flour your pans. I used two 20cm/8inch pans, but also made half a dozen cupcakes, so you could probably used 3 pans.

Then bring your stout and butter to a simmer, and when all the butter has meltet, add the cocoa and stirr until dissolved. Set aside to cool.

Whisk the rest of the dry ingredients in a bowl until well combined.

In a different bowl, mix sour cream and eggs, and when well combined, add the stout mixture (make sure the stout mixture has cooled to room temperature!).

Now all you have to do is combine the wet and dry ingredients by carefully folding them together.

Add the mixture to your pans and put them in the oven for about an hour or so. Make sure to check after about 40 mins. It doesn't really matter if the cake is a bit undercooked as it is a chocolate cake.

When the cakes are done leave them in the pans until they are close to room temperature and then take them out and transfer to a cooling rack.

While the cakes are cooling, you can start on the frosting.

Baileys frosting (recipe from Host the Toast)
450 g unsalted butter
900 g - 1kg powdered sugar
120 ml Baileys
50 ml strong coffee
1/2 tsp salt
(A little heavy cream)

Beat the butter until lighter in color and fluffy.

Add confectioners sugar a little at a time. Make sure to not add all of it, you might want more after you've added the Baileys and coffee.

Slowly add the Baileys and coffee and then the salt.

If the consistency is too runny add some more powdered sugar, if it's too thick you can add some heavy cream.

The last thing to prepare are the pecans. I used about a handfull on top of the cake, but if Mathias had liked pecans (how weird is it to not like toasted pecans???) I would have added them between the two layers as well.

Anyways, toast as many pecans as you would like and them chop them up.

Let's assemble the cake! This is my favourite part of any cake I make. I love seeing it all come together. This one is particularly easy to do (especially since the last one I made was the flag cake hehe).

Add a small amount of cream on your cake stand, to make the cake stick, and then add the first layer. Then you add a huge amount of cream on top of that, spread it evenly (this is where you would add more toasted pecans), and plop the next layer on top.

Now normally I would do a crumb coating here (a thin coating of cream, then refrigerate the cake for 30 mins-1hour to lock the crumbs in), but this cake didn't really crumb at all so I just skipped that step and put all of the cream on at once. Spread it evenly, add the pecans on top and enjoy!

As I said I made half dozen cupcakes to experiment with toppings and mye favourite was definitely the pecan one, but the salty crisps one came on a close second place.

Citona Marie Rygg

About Citona Marie Rygg

I don't really know who I am quite yet, but what I do know is that I love to bake, travel (newfound love) and spend hours upon hours on my beloved computer.