Gingerbread cookies/pepperkaker

Recipe in english at the bottom of the post.

Jeg er et litt i overkant glad i jula og når man er student med hundre ting som skal inn før jul og også har en deltidsjobb er 24 dager med jul alt for lite. Hjemme hos meg har det vært julepyntet i en uke nå og den første runden med pepperkaker ble laget for over to uker siden. Det lukter gløgg og grantre i hele leiligheten takket være diverse duftlys og pepperkaker av den store krukka jeg laget for to uker siden. Jeg har også sikret meg to julekalendere i år, ettersom jeg gikk glipp av alt gøy i fjor. Den ene er så klart Kinderegg kalenderen (fordi den er best!!) og en morsom sak fra London med diverse sminkegreier i. Så nå kan 1 desember bare komme, jeg er klar!


I absolutely LOVE christmas! You could say I am a full on christmas monster. But as I am a student now, christmas is a really hectic time for me. We have so much to do at school and I also have a part-time job which gets extra busy this time of year, so christmas seems to fly by in seconds. That's why I decided to start it early this year. I made my first batch of gingerbread cookies more than two weeks ago and my apartment has been fully decorated (christmas tree and all) for about a week. I even have to calendars ready, waiting to be opened. I obviously got the Kinder egg one because it's the best, and a 12-day one with various beauty items that I'm hoping will be good. Christmas, I'm ready for you, bring it on!

Jeg har brukt denne pepperkakeoppskriften fra Trines matblogg i mange år nå, og synes virkelig at den er absolutt best. Pepperkaker på butikken klarer jeg knapt å spise lenger (synes bare de smaker deig), men det er kanskje også et tegn på at jeg begynner å bli eldre (huff, aldersangsten sniker seg på). Uansett, de er sprøe og gode, akkurat passe krydret (jeg har økt mengden krydder noe fra original oppskriften) og lette å kjevle ut.

7 slag blir alt for mye for meg, men et par runder med pepperkaker klarer jeg alltid å finne tid til!

Mitt beste tips hvis du vil at de skal få fin form er å kjevle de så tynt som bare mulig og la de kjøle seg ute i kulden en stund før du setter de i ovnen. Da forhindrer du at de sklir ut under steking. Det er på ingen måte nødvendig, men de blir ekstra fine.

Oppskrift på verdens beste pepperkaker fra Trines matblogg.

Pepperkaker
250 g sukker
250 g lys sirup
1,5 ss kanel
1/2 ss malt ingefær
1/2 ss nellik
250 g kaldt smør
1 ss natron
2 egg
650-800g hvetemel
Ekstra mel til å kjevle ut deigen

Kutt smøret i biter, ha det i en bolle (3 L eller større) og sett til side.

Ha sukker og sirup i en kjele (den bør romme minst dobbel så mye som sukkeret og sirupen) med belegg på lav-medium varme til det så smått begynner å koke og alt sukkeret har smeltet. Tilsett så alt krydderet (det lukter så godt!), rør godt og ha så i natronen. Det kommer til å boble og ese litt, bare fortsett å røre til det roer seg.

Hell blandingen over smørbitene og rør til det er godt blandet og nedkjølt. Dette tar litt tid, så være tålmodig! Når røren er kald nok tilsette du eggene og deretter melet litt og litt. Prøv å ikke bruke for mye mel, ha i akkurat nok til at deigen blir fast og du kan forme den til en ball. Har du i for mye blir deigen for tørr og vanskelig å kjevle ut.

Ha et lokk på bollen, eller dekk deigen med plastfolie og sett den i kjøleskapet gjerne over natten, men minst et par timer.

Når deigen er klar er det bare å sette ovnen på 225°C (over og undervarme) og begynne å bake ut. Jeg pleier å kutte av ca 1/4 av deigen av gangen og ha resten i kjøleskapet slik at den ikke blir for varm. Prøv også å ikke bruke for mye mel når du kjevler ut, for å unngå sprekker.

Denne deigen er kjempelett å jobbe med, og hvis du som meg liker små pepperkaker er det ikke noe problem å kjevle de kjempe tynne. Et annet tips er å også prøve å ha samme størrelse på de slik at de steker jevnt.

Mine små pepperkaker trenger nøyaktig 4 minutter i ovnen, men det vil variere med tykkelsen og størrelsen, så bare prøv deg frem.

God baking!

Recipe for the worlds greatest gingerbread cookies from Trines matblogg.

I've used the same recipe for gingerbread cookies for years now, simply because it's really good and easy to work with. The only thing I've changed from the original is the amount of spice, I add a bit more ground ginger and ground cloves.

My best tip if you want really nice looking cookies, is to put the tray with the uncooked cookies in the freezer (or outside if it's cold enough) for 10-15 minutes. This makes the cookies really cold and keeps them from loosing their shape during cooking. This really isn't necessary but it just makes them look that much nicer.

Enough babble, let's get baking!

Gingerbread cookies
250 g sugar
250 g light syrup
1 tbsp cinnamon
1/2 tbsp ground ginger
1/2 tbsp ground cloves
250 g cold butter
1 tbsp baking soda
2 eggs
650-800 g flour
Extra flour for rolling out the dough

Cut the cold butter in smaller pieces and add them to a bowl of at least 3 liters. Set aside.

Add the syrup and sugar to a medium sized pot (preferably with a non-stick surface). The pot needs to be big enough for at least twice the amount of sugar and syrup. Set it to a low-medium heat and wait for the sugar to slowly melt and gently start boiling. Take the pot off the heat and add all of the spices (the smell is amazing!), stirr and then add the baking soda. The mixture will now bubble quite a bit, just keep stirring until it calms down.

Once the mixture has stopped bubbling pour it over the cold butter. Stirr until the butter has melted and the mixture is cool (this will take a while). Once it's cool you can add the two eggs and stirr until completely incorporated. Now it's time to add the flour. Do it little by little until you have a dough that just about forms into a ball. If you add too much the dough will be dry and difficult to work with.

Leave the dough to cool for at least a couple of hours, preferably over night. Once the dough is cool, set your oven to 225°C/437 degrees fahrenheit and start rolling out your dough. I usually cut off about 1/4th of the dough at a time and keep the rest in the fridge so it doesn't get warm. Try not to use too much flour when rolling out, as it will eventually become dry and hard to work with.

I make my cookies really small, so they only need to cook for 4 minutes, but this will vary a lot depending on your oven and the size of your cookies. Just pay close attention and you'll be fine.

Happy baking!

Citona Marie Rygg

About Citona Marie Rygg

I don't really know who I am quite yet, but what I do know is that I love to bake, travel (newfound love) and spend hours upon hours on my beloved computer.